Zonnepanelen

Zonneboiler

Thermische zonnecollectoren komen voor in de vorm van vlakke collectoren of vacuümbuizen

De vlakke collectoren van Viessmann type Vitosol 200-FM zijn uitgerust met een selectieve absorbercoating die er voor zorgt dat wanneer de boilertemperatuur bereikt is en de pompt uitschakelt toch geen oververhitting kan plaatsvinden van het solarmedium. De thermoprotect coating op basis van vanadiumoxide maakt dat een maximumtemperatuur van 140 °C in de collectoren bereikt wordt. Hierdoor is het systeem eenvoudiger te plaatsen en krijgt het een langere levensduur.

Bij de heatpipe collectoren van Viessmann type Vitosol 200-T is er een aanpassing van het medium in de heatpipe waardoor oververhitting onmogelijk wordt. De maximumtemperatuur bij stagnatie is hierdoor gedaald van 260 °C naar  175 °. Uniek aan deze collectoren is dat je ze op een plat dak liggend kan monteren waardoor je van de plaatsing visueel niets meer opmerkt.

De Naverwarming

Verschillende oplossingen voor naverwarming zijn mogelijk:

*  Thermisch in de bovenkant van de boiler door een warmtewisselaar die aangesloten is op  een verwarmingsketel.
*  Electrisch door een natte weerstand.(een waterverzachte kan in deze gevallen noodzakelijk zijn)
*  U kiest ervoor de boiler te koppelen aan een externe navewarming zoals al eens opportuun is in bestaande woningen. 

De  voordelen

Een zonneboiler  met zonnecollectoren kan interessant zijn in specifieke omstandigheden. Bijvoorbeeld op het moment dat de bestaande waterboiler vervangen moet  worden en u een makkelijke mogelijkheid hebt om collectoren te plaatsen.